AÇILMIŞ YIRTIK AYAKKABI NASIL YAPIŞTIRILIR?

29 Temmuz 2011 Cuma


Ayakkabı yapıştırıcısını seçmek ayakkabının neresinin koptuğuna veya yırtıldığına bağlıdır.
    Üst, burun, ön taban gibi hareketli bir bölge ise mutlaka esnek bir yapıştırıcı kullanmalısınız. Bu
bölgelerde genellikle esnek, deri, kauçuk, yumuşak plastik, lastik yapıştırıcıları kullanılır. (Örn.Derby-Bally cinsi. Pattex Deri-Kauçuk-Ahşap yapıştırıcısı, bison kit gibi. Bu tip yapıştırıcılara kontakt yapıştırıcılar denir.)
    Eğer elinizde yapıştırıcı varsa esnek olup olmadığını bilmiyorsanız şu şekilde anlarsınız: Esnek yapıştırıcılar genellikle japon yapıştırıcısı gibi değildir yani hızlı yapıştırmaz 24 ile 48 saat arasında yapıştırma süreleri vardır. Ayrıca genellikle tek komponentlidir yani tek tüplüdürler. Esnek, solvent bazlı yapıştırıcıların (kontakt yapıştırıcılar) 2 tip yapıştırma şekli vardır.

1) Yapıştırıcıyı ince bir tabaka halinde yapıştıracağınız bölgeye sürüp direkt yapıştırın. Üzerine ağırlık koyduktan sonra tam yapışma için 24 ile 48 saat bekleyin. Bu en kolay ve hızlı yoldur.
2) Yapıştırıcıyı sürüp yırtık ya da kopuk bölgeyi yapıştırdıktan sonra hemen kaldırın. Her iki yüzeydeki solventin (gazın) uçmasını 4-5 dakika bekleyin sonra tekrar yapıştırın. 24 ile 48 saat civarında üzerinde ağırlıkla bekletin.
    Aslında bekleme süresinden çok ağırlık önemlidir. Ağırlık ne kadar fazla olursa kilitlenme o kadar etkili olur. Bu yöntemle hem iyi bir kilitlenme yaparsınız hem de yapıştırma süresini biraz kısaltırsınız. Ayrıca bu tip solventli yapıştırıcılarla bu yöntemle diğer maddeleri de çok kuvvetli yapıştırırsınız.
    Eğer yapıştıracağınız yer topuk vb.gibi sert ve esnemeyen bir bölgede ise sert yapıştırıcılardan japon yapıştırıcısı ya da çift karışımlı epoksi de kullanabilirsiniz. Esnek bölgelerde japon yapıştırıcısı ya da epoksi kullanırsanız bunlar esnemediği için zamanla kırılıp kopacaktır. Ayrıca ayakkabının esnekliğini kaybettirdiğinden rahat hareket etmenize engel olacaktır.