Demir Yetersizliğinin Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

29 Temmuz 2011 Cuma

Dünya sağlık teşkilatına (WHO) göre yetersizliği en çok görülen madensel madde demirdir. Bunun en önde gelen nedeni de yetersiz beslenmedir. Yetersiz beslenmede
fitik asit hakimiyeti fazla olunca yeterince vitamin de alınamayınca vücut demiri alamamaktadır.
Demir eksikliği pek çok belirti gösterir. Ancak en önemli belirti; demir yetersizliği anemisidir. Yorgunluk, bitkinlik, halsizlik, nefes darlığı şeklinde bir sorunlar zinciri olarak ortaya çıkar.
Demir eksikliği, iştahsız çocuklarda kansızlığın verdiği sıkıntıların yanı sıra davranış bozuklukları, öğrenme ve algılamada güçlükler meydana getirir.
Demir eksikliği, çocuklarda zehirli maden bileşiklerine özellikle kurşun ve bakır bileşiklerine karşı emilim kabiliyetini artırdığından çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olur.
Demir yetersizliği, protein yetersizliğinden de ortaya çıkar. Çeşitli kanamalarda ülser, hemeroit demir yetersizliğine neden olur. Aspirin devamlı aç karnına alınırsa, bazen fark edilmeyen mide kanamalarına sebep olmakta , bu da demir eksikliğine yol açmaktadır. Fazla kan kaybına yol açan yaralanmalar önemli  demir eksikliği sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sık hamilelikte de demir eksikliği meydana gelmektedir.


Demir Kaynakları Nelerdir? Demir İhtiyacımızı Nerden Karşılayabiliriz?

En iyi kaynaklar; Karaciğer, dalak, siyah etler, böbrek ve yürektir.
İyi kaynaklar ise; yumurta sarısı, çeşitli pekmezler, kara üzüm, kuru üzüm, kuru baklagiller (özellikle kabuklu yeşil mercimek), badem, fındık, susam, tere, lahanadır.
Ufak bir notu yazıya ilave etmekte fayda var; bu demiri bol ürünleri çay ve kahve ile birlikte tüketmemeniz gerekmektedir. Aksi takdir de pek bir yararını göremezsiniz. Çünkü çay ve kahvenin içindeki besin öğeleri demirin üstüne yapışarak demirin emilimini engeller.