ABD'nin simgesi "Sam Amca" aslında kimdi? Sam Amca Kimdir? Who is Uncle Sam?

6 Ağustos 2011 Cumartesi



İngilizce "Uncle Sam" olarak geçen Sam Amca aslında kimdi?

 Genellikle uzun beyaz saçlı, fraklı, yelekli ve çizgili pantalonlu, uzun şapkalı bir karikatürle betimlenen ve ABD'nin simgesi haline gelen Sam Amca figürünün nereden kaynaklandığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, New York eyaletinin Troy kentinde yaşamış Samuel Wilson adlı bir işadamıyla ilişkilendirilir.
 Sam Amca 1767 de New Yorkta doğan ve daha zengin bir et toptancısı olan bir iş adamıdır.
Peki nasıl olmuştu da bu iş adamı Amerikanın simgesi olmuştur?
1812 Savaşında Wilson, onu Amerikan ordusunun Levazım müfettişi olarak atadı.
Görevi, ordu için toplanan etleri teftiş edip üzerine "EA-US" damgası basmaktı. "EA", tedarikçi Elbert Anderson'u ve "US", alıcı ABD'yi simgeliyordu.
Askere alınan bir çok asker, varillerin üzerindeki US'nin anlamı sorulduğunda müfettişin adını gösterdiğini söylüyorlardı: Uncle Sam (espri anlamında Sam Amca)...
Bu lakap savaş yıllarında yayıldı ve sonunda ABD hükümeti için kullanılır oldu. Sam Amca 1832 de ABD bayrağındaki yıldızlarla beraber siyasi karikatürlerde boy göstermeye başladı.

Sam Amca 1854 de öldü...

1870'lerden sonra Sam Amca figürüne son şeklini veren ABD'li ilk çizerin Thomas Nast olduğu sanılır. James Montgomery Flagg'in I. Dünya Savaşı'na asker toplamak amacıyla hazırladığı, altında I Want You (İngilizce: Sizi İstiyorum) yazılı Sam Amca afişleri II. Dünya Savaşı'nda da kullanıldı ve 20. yüzyılın en çok bilinen Sam Amca çizgilerinden biri oldu.