Güllaç Nasıl Yapılır?

7 Ağustos 2011 Pazar

Merhaba arkadaşlar, güllaç Ramazan aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alır. Sizler de bu tatlının nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, bu makalemizden öğrenebilirsiniz. İşte güllaç tarifi;

Malzemeler: 12 kişilik
  • 4 adet güllaç yaprağı
  • 1 litre süt (yaklaşık 5,5 su bardağı)
  • 1,5 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi (fındık için de kullanılabilir)
Üzeri için:
  • 1 adet nar
  • 1 çay bardağı ceviz ya da fındık içi
Hazırlanışı:
Süt ve tozşeker orta boy bir tencerede karıştırılarak orta ısılı ateşin üzerine koyulur. Sürekli karıştırılarak şeker eriyip süt ılınıncaya kadar ısıtılır. Ilınan süt geniş ve kenarları yüksek bir kaba aktarılır. Güllaç yapraklarının her biri dört eşit parçaya bölündükten sonra parçaların her biri ılık sütün içine daldırılıp on saniye kadar bekletildikten hemen sonra çıkarılır. Diğer taraftan, 20-25 santim çapında yuvarlak, dikdörtgen ya da kare şeklinde kenarları yüksek servis tabağı alınır. Islatılmış güllaç yaprakları bu tabağa üst üste yerleştirilir. Aralarına ceviz serpiştirilerek bu dizim işi tamamlanır. Üzerine kalan süt gezdirilir. Yaklaşık 10 dakika güllaç yapraklarının sütü çekmesi için beklenir.
Servise sunmadan önce, yarım su bardağı kadar daha soğuk süt güllacın üzerine gezdirilir. Nar tanesi, fındık, ceviz ya da fıstık içiyle süslenir, servise sunulmadan hemen önce üzerine aktarılan soğuk sütle rengi iyice beyazlaşan güllaç servise sunulur
Not: İstenirse güllaç yapraklarının uzun kenarına birer tatlı kaşığı kadar taze kaymak ve iki tatlı kaşığı ceviz içi koyulup sigara böreği ya da gül böreği gibi sarılarak kenarları yüksek bir servis tabağına yan yana yerleştirilir.